אפרול שפריץ: איטלקי, מרענן, מהודר
אחד מהאפריטיפים (המשקאות המקדימים את הארוחה ומוגשים עם המנות הראשונות) הפופולריים ביותר הוא האפרול (Aperol). המשקה האיטלקי הזה נולד ב-1919 בפדובה, איטליה, על ידי צמד האחים לואיג'י וסילביו ברביירי לאחר שבע שנות ניסויים מתוך מטרה להמציא ליקר דל אלכוהול עבור שתיינים בעלי מודעות בריאותית.
הנוסחה של האחים התבססה על תערובת של תפוזים מרירים ומתוקים, עשבי תיבול ושורשים, כשבמהלך השנים הגוון הכתום מושך העין של המשקה וטעמו המרענן הפכו אותו למרכיב עיקרי בתרבות האפריטיבו האיטלקית. השם Apero הושפע ככל הנראה מהמונח הצרפתי לאפריטיף. ![]()
אפרול שפריץ -הדר וניצוץ בכל לגימה
לאפרול טעם קל ומר-מתוק עם גוונים הדריים, צמחיים ומעט פרחוניים. תערובת התפוזים יוצרת מתיקות פירותית, בעוד שעשבי התיבול והשורשים מוסיפים מרירות עדינה, מה שהופך את המשקה למרענן ומורכב כאחד.
מאזור ונטו בצפון איטליה יצא שמעו של המשקה המרענן לכל העולם, כשהוא מתפרסם בעיקר בשילוב של אפרול, פרוסקו (Prosecco) – היין האיטלקי המבעבע המתוק - וסודה, ובהמשך לכך גם אפרול שפריץ, שילוב שבין אפרול לסודה.
למעשה, השפריץ נולד עוד לפני האפרול, ככל הנראה במאה ה-19 כאשר חלקים מחבל ונטו נשלטו על ידי האימפריה האוסטרו-הונגרית. על פי המסורת, חיילים ומבקרים מכל חלקי האימפריה מצאו את היינות האיטלקיים חזקים מדי לטעמם ולכן ניסו להקליל אותם על ידי מהילתם במים ("שפריץ" בגרמנית). את המים החליפה עם השנים הסודה, ואליה נוספו גם חומרי תיבול ושילוב של יינות מחוזקים וליקרים.
החל משנות ה-50 של המאה העשרים האפרול שפריץ הפך במולדתו איטליה למשקה קל שנועד לרענן את האורחים באירועים חברתיים ולעורר את תיאבונם לקראת הארוחה.
בתחילת שנות האלפיים נכנסה לבקבוקיה של חברת ברביירי קבוצת המשקאות האיטלקית קמפרי, שקידמה באופן משמעותי את הפצת האפרול שפריץ בכל העולם, תוך מיצובו כמשקה טרנדי וידידותי לקיץ.
ההבדל בין האפרול לקמפרי היטשטש משום טעמם וריחם הדומה. עם זאת, באפרול יש 11% אלכוהול – פחות ממחצית האלכוהול שיש בקמפרי, והאפרול פחות מריר מאחיו. ניתן להבדיל ביניהם גם בגוון – הקמפרי כהה יותר.
היות שחברת קמפרי מייצרת גם את הוורמוט צ'ינזנו (Cinzano) – השימוש בו השתלב במתכון של האפרול שפריץ.
לאפרול 700 מ"ל / לאפרול 1 ליטר / למארז אפרול שפריץ
אפרול שפריץ – מתכונים
- 2 חלקים אפרול
- 3 חלקים פרוסקו צינזאנו (יש שמסתפקים ב-2 חלקים, אפשרי במקום הפרוסקו כל יין מבעבע לבן יבש)
- חלק אחד סודה
מתכון 2
- 2 חלקים אפרול
- 6 חלקים יין לבן
- חלק אחד סודה
אופן ההכנה
ממלאים כוס גבוהה בקרח, מערבבים את כל הנוזלים בכוס יין עם הקרח ובוחשים קלות. מקשטים עם פלח תפוז.
בשפריץ ונציה מערבבים פרסקו עם תפוז ולימון. אפשר להוסיף לאפרול גם קאווה ברוט.
וריאציות פופולריות:
- אפרול שפריץ מתוק: להמתקת האפרול שפריץ משתמשים בוורמוט או אפרול בכמות גדולה יותר.
- אפרול מריר-מתובל: משתמשים בקמפרי, קפלטי, קונטראטו או אמרו לקבל משקה בעל טעם עשבוני ומר יותר.
- נגרוני מזויף (Negroni Sbagliato: טוויסט על הנגרוני הקלאסי – הקוקטייל המורכב מקמפרי, ורמוט אדום וג'ין, עם מעט מי סודה - כשג'ין מוחלף בפרוסקו כדי ליצור קוקטייל קל, רך ותוסס יותר בזכות טעמו של האפרול.
- אפרול חמוץ: אפרול מעורבב עם מיץ לימון, סירופ פשוט וחלבון ביצה מוקצף או אקוופאבה (המשמש באפייה ליצירת "קצף ביצים" צמחי) למרקם. השילוב הוא משחק על הוויסקי סאוור הקלאסי.
- אפרול מרגריטה: גרסה של מרגריטה, שבה האפרולבא עם טקילה, מיץ ליים וסירופ.
- אפרול ג'ין פיז: עשוי מאפרול, ג'ין (שמחליף את הפרוסקו), מיץ לימון, סירופ וסודה.
- אפרול שפריץ עם סמבוק: מורכב מאפרול, פרוסקו, ליקר סמבוק וסודה. השילוב הופך את המשקה לבעל גווני טעם ומתיקות עשירים יותר.
- אפרול שפריץ עם תפוז דם: מורכב מאפרול, פרוסקו, סודה ומיץ תפוז אדום. התפוז המעשיר את טעם ההדרים ומעניק למשקה גוון עמוק יותר.
- אפרול בורבון סמאש: אפרול, בורבון, מיץ לימון, סירופ, מנטה. שילוב המרירות של האפרול עם העומק של הבורבון, כשעם מיץ הלימון והמנטה נוצר טעם מעושן מעט.
כוס קוקטייל אפרול שפריץ ממוצעת מכילה כ-157 קלוריות בלבד, ללא שומנים.
מארז אפרול שפריץ
אליאסי משקאות, רשת חנויות הבוטיק של יין, אלכוהול ודברים טובים הפועלת מ-1982, מציעה כחלק מחוויית הקנייה מגוון רחב מאוד של מוצרים, ובהם גם אפרול שפריץ. הבקבוק, בנפח ליטר, במחיר 85 שקלים, יכול לבוא גם כחלק מערכת אפרול שפריץ המבטיח הכנה קלה ומהירה הכוללת לצד בקבוק האפרול גם בקבוק צ'ינזאנו. מחיר ערכת אפרול שפריץ: 99 שקלים. לא כשר.



